gallery/dsc_0086

Over ons

Het woord Kozmozh is ontstaan uit de beginletters van het volgende: lezmerp Z older M et O f Z onder ans. In de beginfase van de band werd er op zolder gerepeteerd. Hans Sullewski (voormalig gitaardocent, nu gepensioneerd) maakte deel uit van de band, maar vaak kon hij door zijn drukke werkzaamheden niet aanwezig zijn.

Over de muziekstijl KLEZMER:

Door middel van muziek kunnen we dat wat ten diepste in ons leeft - en waar geen woorden voor zijn - met tonen uitdrukken.

Klezmer of ook wel jiddisje muziek kan zowel heel vreugdevol als ook heel weemoedig klinken. Alerlei hoogte- en dieptepunten, vreugde, weemoed, verlangen, hoop en verdriet kunnen we er mee uitdrukken.

Of het raakt je meteen of het raakt je niet!

Men spreekt van "klezmer" als het instrumentale muziek betreft van Joden uit Oost- Europa. (Met name Roemenie, Hongarije, Polen, Rusland, Oekraine, Moldavie) Als er in het jiddisj gezongen wordt, dan spreekt men over jiddisje muziek. Jiddisj is een mengtaal, die vooral gebaseerd is op het Middel- Hoogduits met daarnaast Russische, Poolse, Servische en Hebreeuwse leenwoorden. Het is de taal, die chassidische Joden in Israel, New York, Londen, Antwerpen of Amsterdam nog steeds spreken.

Er is weinig bladmuziek met klezmer voorhanden. Vroeger werd door klezmermuzikanten niets op papier gezet. Men leerde melodieen van vader op zoon en men leerde dus alles uit het hoofd. Klezmorim (muzikanten) gaven melodieen zelfs geen titels, want na inzet van enkele tonen wist men meteen wat er volgde. Pas toen begin vorige eeuw in Europa en Amerika platen werden gemaakt, ontstond de noodzaak

van titels. ook werd er niets op schrift gezet, omdat de "volkse" muzikanten het notenschrift niet beheersten.

bron: Gottfrid van Eck.